Acute Geneeskunde - programma 2017

Ondertussen zijn de voorbereidingen van de tiende reeks van de Gezondheidsuniversiteit in volle gang! De reeks start op 17 mei 2017 en het thema is: ‘Acute Geneeskunde, van pleister tot traumaheli.’

Hieronder leest u meer over de thema’s per avond. De verdere inhoud en sprekers zullen, wanneer deze bekend zijn, zo snel mogelijk volgen.

Impressie college
Impressie college

Gedurende de vijf avonden komen verschillende aspecten binnen de acute geneeskunde aan bod. Wat is nou precies het verschil tussen een brandwond en een snijwond? Wat is er allemaal te zien op een ECG? Wat gebeurt er met een lichaam tijdens een reanimatie? En waarom zijn sommigen aandoeningen acuut en anderen niet? Antwoorden op deze en andere vragen zullen uitgebreid besproken worden gedurende komende reeks.

Avond 1 - 17 mei
Thema: Acute geneeskunde is overal
Spreker: Drs. Marja Olde Damink
Onderwerpen die aan bod zullen komen: 
Verschillende ziektebeelden op de Huisartsenpost. Verschillende soorten wonden, verzwikkingen, insecten- en dieren beten en nog veel meer….

Avond 2 - 24 mei
Thema: Hart en vaten, van levensbelang
Sprekers: Prof. dr. Simon Robben & Dr. Bob Weijs
Onderwerpen die aan bod zullen komen: 
Wat gebeurt er met het lichaam wanneer er iets misgaat met het hart of met de vaten? Wat is een myocardinfarct of een CVA? En bovenal, wat kan men doen als iemand een myocardinfarct heeft? Hoe herkent men een CVA? Antwoord op al deze vragen krijgt u op avond twee!

Avond 3 - 31 mei
Thema: Traumatologie
Spreker: Dr. Jan ten Bosch
Onderwerpen die aan bod zullen komen: 
Veel mensen hebben weleens een been of pols gebroken. Hoe zorgt het lichaam ervoor dat dit bot weer geneest en functioneel wordt? Welk protocol hanteren artsen bij acute trauma's en hoe kunt u dit zelf toepassen? De traumatologie staat centraal op avond drie!

Avond 4 - 7 juni
Thema: Acute buik problematiek
Spreker: Prof. dr. Nicole Bouvy
Onderwerpen die aan bod zullen komen: 
Een blindedarmontsteking kennen we allemaal. Welke symptomen geeft dit? Hoe gevaarlijk is een blindedarmontsteking? Welke andere organen bevinden zich in de buik die acuut problemen kunnen geven? U hoort er alles over op avond vier! 

Avond 5 - 14 juni
Thema: Disaster Medicine
Spreker: Dr. Jan Verbruggen
Onderwerpen die aan bod zullen komen: Hoe handelt men wanneer er sprake is van een medische ramp? Wanneer is er sprake van een medische ramp? Het overzichtsplaatje wordt geschetst op de laatste avond van de jubileumreeks van de Gezondheidsuniversiteit. Een avond met een feestelijk tintje!

Sluit de enquête