Gezondheidsuniversiteit verdiept

Nieuwe collegereeks Gezondheidsuniversiteit Verdiept

Op 13 maart start de volgende reeks van de Gezondheidsuniversiteit Verdiept met als thema: ‘Regeneratieve geneeskunde – Hoe ver zijn we en hoe ver gaan we?’.

De sprekers zijn:

  • dr. Erik Vrij, postdoc onderzoeker complexe weefselregeneratie
  • prof. dr. Guido de Wert, hoogleraar medische ethiek
  • prof. dr. Pamela Habibović, hoogleraar regeneratieve geneeskunde
  • prof. dr. Mark Post, hoogleraar vasculaire fysiologie

In samenwerking met de Brightlands Maastricht Health Campus organiseert de Gezondheidsuniversiteit van het Maastricht UMC+ een verdiepingsreeks met als doel inzicht te bieden in de voortgang en de implicaties van wetenschappelijk onderzoek voor het algemene publiek. Gedurende drie avonden kunt u kennis maken met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van onderzoek en gezondheidszorg. Diverse onderzoekers, artsen en bedrijven bieden u op deze avonden een afwisselend en prikkelend programma door middel van demo's en presentaties.

Programma
Elke avond staat in het teken van nieuwe ontwikkelingen en onderzoeken binnen de regeneratieve biologie en techniek. De avonden starten met een plenaire lezing, gevolgd door een pauze met koffie/thee/fris. Tot slot wordt het tweede deel van het programma ingevuld aan de hand van het centrale thema van die avond.

Avond 1 – 13 maart 2019
De eerste avond staat in het teken van modelembryo’s, waarbij Erik Vrij (postdoc onderzoeker bij onderzoeksinstituut MERLN), expert op het gebied van complexe weefselregeneratie, zal komen spreken. Vervolgens volgt een workshop door prof. dr. Guido de Wert (hoogleraar medische ethiek bij onderzoeksinstituut HES) waarin de ethische aspecten van dit thema aan bod komen.

Avond 2 – 20 maart 2019
Tijdens de tweede avond gaan we in op de ontwikkeling van biomaterialen en de toepassing hiervan in de praktijk. Prof. dr. Pamela Habibović (hoogleraar regeneratieve geneeskunde bij onderzoeksinstituut MERLN), expert op het gebied van gebruik van anorganische biomaterialen in weefselregeneratie, zal hier meer over vertellen en een interactieve invulling geven aan de rest van de avond.

Avond 3 – 27 maart 2019
De laatste avond staat in het teken van de spier- en vaatregeneratie. r Prof. dr. Mark Post (hoogleraar vasculaire fysiologie bij onderzoeksinstituut CARIM) verzorgt een lezing met workshop over op de opkomst van kweekvlees. Wie weet bent u dadelijk een van de eerste personen die een kunstmatige burger heeft geproefd!

Meer informatie
De verdiepingsavonden vinden plaats op woensdag 13, 20 en 27 maart van 19.00 tot 21.30 uur in de Jo Ritzen Zaal en het atrium van het BioPartner-gebouw aan de Oxfordlaan 55. Let op: dit is een andere locatie dan bij de reguliere Gezondheidsuniversiteit reeksen. Het gebouw ligt naast het ziekenhuis (Maastricht UMC+) en is zowel bereikbaar met de auto als met de fiets en openbaar vervoer.De voertaal tijdens de verdiepingsavonden is Nederlands.

De kosten voor deelname zijn €25,-- voor drie avonden. Er is ruimte voor maximaal 65 deelnemers, wees er dus snel bij!