Avond 2 - Verdiept reeks

Spreker avond 2
Guus Simons, PhD

"Na mijn middelbare schoolopleiding ben ik scheikunde gaan studeren aan de toenmalige Katholieke Universiteit Nijmegen (thans de Radboud Universiteit). Ik ben afgestudeerd met hoofdrichting Biochemie en vervolgens ben ik gepromoveerd aan dezelfde universiteit met onderzoek aan bacterievirussen. Daarna heb ik een postdoc van twee jaar aan de Universiteit van Gent – België gedaan en gewerkt aan de expressie van interferonen/interleukines in modelsystemen. Hierna heb ik 9 jaar gewerkt voor het NIZO (Nederlands Instituut voor Zuivel Onderzoek) te Ede aan de genetica van melkzuurbacteriën. Daarna heb ik 11 jaar lang gewerkt bij het plantenbiotechnologisch bedrijf Keygene in Wageningen als projectleider aan de klonering van planten resistentiegenen.

In 2004 heb ik PathoFinder opgericht. PathoFinder is een moleculair diagnostisch bedrijf gevestigd op de campus van Maastricht. Het doel was om een nieuwe standaard te zetten in het aantonen van infectieziekten bij de mens, met name het ontwikkelen van testen voor het aantonen van luchtweginfecties (veroorzaker van longontsteking). In 2011 heb ik een tweede bedrijf opgericht PathoNostics genaamd om testen te ontwikkelen voor het aantonen van schimmelinfecties.

DNA/RNA onderzoek in combinatie met business is de rode draad in mijn carrière. Binnen PathoFinder+PathoNostics werken thans 22 mensen aan de ontwikkeling van nieuwe testen en technologieën."

Tijdens de lezing op de tweede avond van de Verdiept reeks zal Guus Simons spreken over infectieziekten/pandemieën, technieken om infecties aan te tonen en uiteraard de huidige SARS-CoV-2 pandemie.

 

Guus Simons
Guus Simons
Sluit de enquête