15. 'Hart en Vaten - Houd ze in de gaten !'

Het thema van de 15e reeks van de Gezondheidsuniversiteit was ‘Hart en vaten - Houd ze in gaten!’. Tijdens de reeks gingen we in op zowel de anatomie en werking van hart en vaten als diverse hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct.

De spreker van de eerste avond (20 November) was dr. Thijs Compeer, docent Anatomie & Embryologie aan de Universiteit Maastricht. Zijn expertise ligt op het gebied van hart en bloedvaten, van structuur en functie tot afwijking en behandeling. In zijn lezing gaf hij uitleg over het systeem dat uw gehele lichaam van bloed voorziet: waarom het een kloppend geheel vormt en hoe het werkt.

Op de tweede avond van reeks 15 van de Gezondheidsuniversiteit maakten we kennis met dr. Bob Weijs. Hij is cardioloog aan het Maastricht UMC+ en gespecialiseerd in de behandeling van hartritmestoornissen. Hij ging in zijn lezing in op waarom een ogenschijnlijk gezond persoon toch plots een hartinfarct kan ontwikkelen; over waarom een simpel hartfilmpje zoveel informatie kan geven; en hij gaf ons een kijkje in de laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied.

De lezing van de derde avond werd verzorgd door dr. Stefan Frerich. Hij is werkzaam als kindercardioloog in het Maastricht UMC+ en betrokken bij de diagnosestelling, de behandeling en het vervolg van patiënten met aangeboren hartaandoeningen. In zijn lezing sprak hij over aangeboren structurele hartafwijkingen, hoe deze kunnen ontstaan, hoe deze zich bij een patiënt kunnen uiten en hoe deze kunnen worden behandeld.

Op de vierde avond gaf prof. dr. Hans-Peter Brunner-La Rocca een lezing over hartfalen. Prof Brunner-la Rocca is werkzaam als cardioloog in het Maastricht UMC+ en gespecialiseerd in de behandeling van hartfalen. Hij vertelde onder meer waarom het herkennen en behandelen van hartfalen zo belangrijk is en bood een kijkje in de laatste ontwikkelingen binnen zijn vakgebied.

Op de vijfde en laatste avond van de 15e reeks stond perifeer vaatlijden (vaatlijden in de benen) en lifestyle centraal. De lezing werd verzorgd door Angèle Hahnraths-Aarts, verpleegkundig specialist bij de vasculaire interne geneeskunde gen especialiseerd in de behandeling van risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk en cholesterolafwijkingen. Centraal hierbij staat het opstellen van een individueel cardiovasculair risicoprofiel en een persoonlijk behandelplan met speciale aandacht voor leefstijlverandering.Tijdens de lezing ging Angèle Hahnraths-Aarts onder meer in op etalagebenen en de invloed van leefstijl als onderdeel van het behandelplan.

 

 

Sluit de enquête