Reeks mei-juni 2022
Na weer een tijd van rust is het binnenkort tijd voor onze nieuwe reeks: "opgroeien, het is niet altijd makkelijk...". Deze reeks zal snel starten in mei 2022. Wij hebben er alvast heel veel zin in en wij hopen u natuurlijk ook! We zullen iets meer informatie geven, want zo'n soort onderwerp bent u normaal niet van ons gewend.
We gaan gedurende 5 avonden de fasen van baby tot en met (jong-)volwassene af:
- 11 mei 2022 - We beginnen uiteraard met waar het leven begint; in de buik van de moeder. We zullen ingaan op de zwangerschap, de bevalling en alles wat daarbij komt kijken. Dr. Christine Willekes, gynaecoloog-perinatoloog in het MUMC+ zal jullie vertellen over leefstijladviezen, screeningstesten in de zwangerschap, complicaties die kunnen optreden tijdens de zwangerschap en bevalling en zij zal ook uitleg geven over de verschillende soorten bevallingen.
- 18 mei 2022 - De tweede avond zullen we het hebben over de ontwikkeling van het kind. We krijgen meer inzicht in hoe het 'normaal' ongeveer moet lopen, maar we gaan ook vooral dieper in op wat er anders kan gaan. Zo zal Dr. Birgit Levelink, kinderarts in het MUMC+ met een specialisatie in de sociale pediatrie, jullie meer vertellen over ADHD en ASS. Maar ze zal jullie ook meenemen in de wereld van jeugdzorg en kindermishandeling.
- 25 mei 2022 - De derde avond gaan we naar de fase waarin het kind echt een eigen wil gaat krijgen en toch best wel opstandig kan worden; de puberteit. Qua leeftijd is dit toch wel een spannende fase, voor de kinderen maar ook zeker voor de ouders. Het brein van de puber verandert, ze gaan meer het randje opzoeken en komen met allerlei verleidingen in aanraking. Prof. dr. Thérèse van Amelsvoort, psychiater in het MUMC+ en in verschillende andere zorgcentra, zal het met jullie hebben over de lichamelijke ontwikkelingen bij pubers, het puberbrein, de verschillende verleidingen die bij de puberteit komen kijken, eetstoornissen en depressie en ook ze zal nog hechtingsproblematiek met jullie bespreken.
- 1 juni 2022 - De vierde avond gaan we over naar verschillende vormen van anticonceptie en de verschillende SOA's. Drs. Thea van der Waart, huisarts-seksuoloog in Maastricht, zal jullie gedurende deze avond meenemen langs de verschillende soorten anticonceptie, de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van anticonceptie en de verschillende SOA's. Maar zij zal jullie ook meer vertellen over het HPV-bevolkingsonderzoek, waarom dat zo nuttig is, en zij zal ook ingaan op het onderwerp abortus, wanneer de anticonceptie niet helemaal volgens plan is verlopen.
- 8 juni 2022 - De laatste avond laten we nog een beetje een verrassing zijn. We geven het onderwerp en de spreker al wel prijs: het zal gaan over erfelijke en aangeboren afwijkingen en dit onderwerp zal gegeven worden door Dr. Philippe Collin, kinder- en jeugdpsychiater bij o.a. de Koraal groep en Kempenhaeghe.
De avonden zullen om 19.00 uur starten, het college eindigt meestal rond 20.15 uur. Om 20.30 uur zullen de onderwijsgroepen beginnen, deze duren tot ongeveer 21.30 uur. Op de laatste avond is er geen onderwijsgroep, maar organiseren wij na het college nog een interactief deel. Deze reeks mag gelukkig weer helemaal op de campus plaatsvinden, dus u bent van harte welkom op de FHML-campus van de Universiteit Maastricht. Omdat wij de afgelopen jaren toch ook veel mensen wisten te bereiken die verder van Maastricht af wonen, kunt u ook online meedoen via zoom!
De inschrijfkosten voor deze reeks bedragen: Fysiek op de campus: 25 euro voor alle avonden. Online deelname: 15 euro voor alle avonden. Inschrijven kan via deze link: https://www.aanmelder.nl/gezondheidsuniversiteit/subscribe
We hopen jullie in mei weer te zien!