Reeks 20: november & december 2022

informatieboekje

Tijdens de twintigste reeks van de Gezondheidsuniversiteit “Jong geleerd, oud gedaan! – Voorkomen is beter dan genezen werden verscheidene thema’s en factoren besproken die invloed hebben op verschillende organen van het menselijk lichaam. Bijvoorbeeld: wat is de invloed van alcohol op de lever? Wat doet roken met je longen en wat zijn de gevolgen van stress op je gezondheid? Door middel van het bespreekbaar maken van deze onderwerpen hoopten we de gezondheid van onze deelnemers te bevorderen en eventueel te verbeteren.

Klik hier voor de online informatieboekjes die behoren tot de avonden van reeks 20! 

De reeks bestond zoals gewoonlijk uit vijf avonden . Tijdens de verschillende woensdagavonden zijn de volgende thema’s besproken:

  1. 16 november: we beten tijdens deze jubileumeditie de spits af met het onderwerp “Hart en vaten”. We bespraken tijdens deze avond onderwerpen als het cholesterol, de bloeddruk en obesitas. Wat kunt u doen als uw cholesterolgehalte te hoog is? Wat zijn de gevolgen van een te hoge bloeddruk? Is het mogelijk om door middel van levensstijlaanpassingen het lichaam onder controle te houden? Het college werd gegeven door Dr. F.H.M. Vanmolkot
  2. 23 november: we vervolgden de eerste avond met een avond over “De longen”. We hadden het onder andere over roken. Welke vormen van roken zijn er? Welke gevolgen komen er kijken bij roken (en meeroken) en welke ziektebeelden horen hierbij? Ook maakten we bespreekbaar wat je kan doen als je wilt stoppen met roken, maar dit toch erg lastig blijkt te zijn. Het college werd gegeven door Prof. dr. F. Franssen.
  3. 30 november: we braken de reeks door tweeën met een avond over “Medicatie en intoxicatie”. We hadden het over metabolisme, intoxicatie en over leverfalen. Verder: wat is precies een alcoholverslaving en wat kan je doen als je daar vanaf wilt? Het college werd gegeven door Dr. M. Bongaerts
  4. 7 december: avond vier ging over “De huid”.  We zitten allemaal graag in de tuin of op het terras in de zon, maar is dat wel zo onschuldig? Wat gebeurd er bijvoorbeeld als je je verbrand door de zon? Welke ziektebeelden horen er bij straling op de huid en hoe kunnen we onszelf hiertegen beschermen? Het college werd gegeven door Drs. I.F. Nagtzaam.  
  5. 14 december: de afsluitende avond van de reeks ging over “Stress en slaap”. Wat gebeurd er met het lichaam als we stress ervaren en wat zijn de gevolgen van stress? Wat kan ik doen om stress te voorkomen? Hoe ziet een slaapcyclus er uit en wat is een gezonde hoeveelheid uur om te slapen per nacht? Tijdens de laatste avond krijgt u antwoord op al deze vragen. Het college werd gegeven door Dr. S. Evertse.  

De twintigste reeks is nu afgelopen. U kunt hier de ervaringen van een van de deelnemers van de twintigste reeks lezen. 

Bekijk hier de informatieboekjes, presentaties en meer voor reeks 20.

Informatieboekjes en meer

De sprekers van reeks 20 stellen zich graag aan u voor!

Sprekers reeks 20

Via deze link komt u bij de inschrijfpagina voor reeks 20

Inschrijven

Praktische informatie

Reeks 20 zal voor deelnemers zowel fysiek als online te volgen zijn. Wij raden het echter aan om, wanneer mogelijk, zeker naar de campus te komen! Bij fysieke participatie kunt u deelnemen aan de postermarkt, waarin u extra informatie kunt opdoen door middel van informatieve posters die het thema van het college nog eens zullen bespreken. Er zal dan ook een gelegenheid zijn om een consumptie en wat lekkers te nuttigen. Na de postermarkt krijgt u de mogelijkheid om het informatieboekje en het college uitgebreid maar toch laagdrempelig na te bespreken tijdens de onderwijsgroepen met andere deelnemers en onze studenttutoren. 

Voor deelnemers die online willen participeren, worden de colleges na de avonden van de reeks beschikbaar gemaakt. 

De inschrijfkosten voor deelname aan reeks 20 zijn als volgt: 

  • Fysieke deelname: €25,- 
  • Online deelname: €25,-
  • Informatieboekjes: €5,- (totaal) 
foto avonden
Sluit de enquête