Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Gezondheidsuniversiteit

Jong geleerd, oud gedaan!

Reeks 20: november & december 2022

informatieboekje

 Na een warme zomer zullen we in het najaar weer starten met een nieuwe reeks! De jubileumeditie, die plaats zal vinden in november en december 2022, is getiteld: “Jong geleerd, oud gedaan! – Voorkomen is beter dan genezen. Maar wat bedoelen we hier precies mee?

Tijdens de twintigste reeks van de Gezondheidsuniversiteit zullen we verscheidene thema’s en factoren bespreken die invloed hebben op verschillende organen van het menselijk lichaam. Bijvoorbeeld: wat is de invloed van alcohol op de lever? Wat doet roken met je longen en wat zijn de gevolgen van stress op je gezondheid? Door middel van het bespreekbaar maken van deze onderwerpen hopen we de gezondheid van onze deelnemers te bevorderen en eventueel te verbeteren.

De reeks zal zoals gewoonlijk uit vijf avonden bestaan. Tijdens de verschillende woensdagavonden kunt u de volgende thema’s verwachten:

  1. 16 november: we bijten tijdens deze jubileumeditie de spits af met het onderwerp “Hart en vaten”. We zullen tijdens deze avond onderwerpen bespreken als het cholesterol, de bloeddruk en obesitas. Wat kunt u doen als uw cholesterolgehalte te hoog is? Wat zijn de gevolgen van een te hoge bloeddruk? Is het mogelijk om door middel van levensstijlaanpassingen het lichaam onder controle te houden?   
  2. 23 november: we vervolgen de eerste avond met een avond over “De longen”. We gaan het onder andere hebben over roken. Welke vormen van roken zijn er? Welke gevolgen komen er kijken bij roken (en meeroken) en welke ziektebeelden horen hierbij? Ook zullen we bespreekbaar maken wat je kan doen als je wilt stoppen met roken, maar dit toch erg lastig blijkt te zijn.  
  3. 30 november: we breken de reeks door tweeën met een avond over “Medicatie en intoxicatie”. We gaan het hebben over metabolisme, intoxicatie en over leverfalen. Verder: wat is precies een alcoholverslaving en wat kan je doen als je daar vanaf wilt?
  4. 7 december: avond vier zal gaan over “De huid”.  We zitten allemaal graag in de tuin of op het terras in de zon, maar is dat wel zo onschuldig? Wat gebeurd er bijvoorbeeld als je je verbrand door de zon? Welke ziektebeelden horen er bij straling op de huid en hoe kunnen we onszelf hiertegen beschermen?
  5. 14 december: de afsluitende avond van de reeks zal gaan over “Stress en slaap”. Wat gebeurd er met het lichaam als we stress ervaren en wat zijn de gevolgen van stress? Wat kan ik doen om stress te voorkomen? Hoe ziet een slaapcyclus er uit en wat is een gezonde hoeveelheid uur om te slapen per nacht? Tijdens de laatste avond krijgt u antwoord op al deze vragen. Welterusten!

De avonden zullen om 19.00 uur starten, het college eindigt meestal rond 20.15 uur. Om 20.30 uur zullen de onderwijsgroepen beginnen, deze duren tot ongeveer 21.30 uur. Op de laatste avond is er geen onderwijsgroep, maar organiseren wij na het college nog een interactief deel. Deze reeks mag gelukkig weer helemaal op de campus plaatsvinden, dus u bent van harte welkom op de FHML-campus van de Universiteit Maastricht.

Inschrijvingen voor de twintigste reeks worden binnenkort geopend. We zien u graag in november!

Praktische informatie

Reeks 20 zal voor deelnemers zowel fysiek als online te volgen zijn. Wij raden het echter aan om, wanneer mogelijk, zeker naar de campus te komen! Bij fysieke participatie kunt u deelnemen aan de postermarkt, waarin u extra informatie kunt opdoen door middel van informatieve posters die het thema van het college nog eens zullen bespreken. Er zal dan ook een gelegenheid zijn om een consumptie en wat lekkers te nuttigen. Na de postermarkt krijgt u de mogelijkheid om het informatieboekje en het college uitgebreid maar toch laagdrempelig na te bespreken tijdens de onderwijsgroepen met andere deelnemers en onze studenttutoren. 

Voor deelnemers die online willen participeren, worden de colleges na de avonden van de reeks beschikbaar gemaakt. 

De inschrijfkosten voor deelname aan reeks 20 zijn als volgt: 

  • Fysieke deelname: €25,- 
  • Online deelname: €25,-
  • Informatieboekjes: €5,- (totaal) 
foto avonden
Sluit de enquête