Sprekers reeks 20

Hier vindt u meer informatie over de sprekers die deelnemen aan reeks 20 van de Gezondheidsuniversiteit. 

Dr. F.H.M Vanmolkot

Spreker voor avond 1: Hart en vaten 

vanmolkot

Floris Vanmolkot (1976, ‘s-Hertogenbosch) is internist in het MUMC+ en docent aan de Universiteit Maastricht. Hij zorgt onder andere voor patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Hij geeft ook onderwijs aan verpleegkundigen, studenten geneeskunde, huisartsen en specialisten in opleiding. Hierbij leert hij hen hoe je hart- en vaatziekten kan herkennen, wat de risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn en hoe je samen met patiënt het risico kan verlagen.   

Prof. Dr. F. Franssen

Spreker voor avond 2 - De longen 

franssen

Prof. dr. Frits Franssen (1973) is een longarts met een klinische, wetenschappelijke en educatieve focus op gepersonaliseerde behandeling van chronische obstructieve longziekte (COPD). Hij is medisch directeur en lid van de Raad van Bestuur van CIRO, een centrum voor gespecialiseerde behandelingen voor patiënten met chronische luchtwegaandoeningen in Horn, Nederland. Ook is hij staflid bij de afdeling Longziekten van het Maastricht Universitair Medisch Centrum in Maastricht, Nederland. Hij is hoogleraar aan de Universiteit Maastricht. Zijn onderzoek richt zich op het ontrafelen van ontstaan, complexiteit en heterogeniteit van COPD en de kenmerken van deze ziekte buiten de longen en comorbiditeiten. Ook houdt hij zich bezig met longrevalidatie en geïndividualiseerde diagnostiek en interventies voor COPD. Prof. dr. Franssen is de huidige secretaris van Assembly 1 over klinische longzorg en fysiologie van de Europese Longvereniging (ERS). Hij is lid van de Lancet COPD commissie en was betrokken bij verschillende internationale werkgroepen. Hij is co-auteur van meer dan 240 Engelstalige wetenschappelijke artikelen en begeleidt momenteel 9 promovendi. Daarnaast is hij plaatsvervangend redacteur voor het internationale tijdschrift Respirology en sectieredacteur voor het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG). In 2019 werd hij bekroond als Fellow van de ERS.

Dr. M. Bongaerts

Spreker voor avond 3 - Medicatie en intoxicatie 

bongaerts

Ik was ongeveer 20 jaar een Belgische huisarts en ben 20 jaar geleden eerder toevallig in de verslavingszorg verzeild geraakt, maar doe mijn werk nog steeds met heel veel plezier. Sinds de opleiding gestart is in 2007 ben ik opleider Verslavingsgeneeskunde en specialismeleider verslaving bij Mondriaan. Ik geef onderwijs aan studenten geneeskunde, huisartsen en specialisten in opleiding omdat alcohol en drugsmisbruik een grote rol spelen in de diagnostiek en behandeling van vele medische problemen.

Tijdens de artsenopleiding leer je en denk je vooral dat genezen het belangrijkste is, maar in de verslavingszorg is dat anders. Hier draait het om het leven. Het leven van de verslaafde patiënt ligt vaak in puin en daar hebben ze hulp bij nodig. Je hebt niet alleen te maken met de verslaafde patiënt, maar ook met zijn of haar hele leefomgeving (familie, vrienden, werk, gevangenis) en met alle andere disciplines die zich met de patiënt bezig houden.

Dr. I.F. Nagtzaam

Spreker voor avond 4 - De huid 

nagtzaam

De opleiding Geneeskunde en de opleiding tot dermatoloog heb ik gevolgd in het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+). Naast de algemene dermatologie gaat mijn aandacht uit naar het geven van onderwijs en diagnostiek (duplex) en behandeling van spataders (endovasculaire behandeling van spataders).

Sinds begin 2017 ben ik opleider dermatologie in het Maastricht UMC en het Catharina Ziekenhuis en ben daarmee verantwoordelijk voor de opleiding tot dermatoloog in de regio zuid oost Nederland. Ik haal veel voldoening uit het begeleiden van coassistenten en arts-assistenten, ik probeer hen op een enthousiaste manier ons mooie vak bij te brengen.

In mijn vrije tijd bevind ik mij graag in de natuur en maak ik, samen met mijn gezin, wandelingen in het mooie Limburgs landschap.

Dr. S. Evertse

Spreker avond 5 - Stress en slaap 

evertse

Ik ben Sandra-Evertse-Snijders. Na mijn studie geneeskunde in Groningen heb ik de opleiding tot longarts gevolgd in het Radboud UMC in Nijmegen. Sinds 2014 ben ik werkzaam als longarts en sinds 2017 als longarts in CIRO+. CIRO+ is een centrum gespecialiseerd in het behandelen van mensen met chronische longaandoeningen zoals COPD en astma, hartfalen en slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen. Sinds 2018 ben ik somnoloog en lid van de European Sleep Research Society.

Sluit de enquête