Programma

Programma reeks 14

Na een geslaagde reeks over ‘de vergeten organen’ zijn wij als bestuur al druk bezig met de nieuwe reeks die in mei start. Het thema van de 14e reeks is ‘Ik ben toch niet gek?!’. We zullen ingaan op de psychiatrie en verschillende psychische aandoeningen, zoals verslaving, psychoses en depressie. Het belooft een heel interessante reeks te worden!

De spreker op de eerste avond (22 mei) is dr. Maarten Bak. Hij is psychiater bij Mondriaan en gespecialiseerd in coping strategieën bij psychoses. Dit zijn strategieën om om te gaan met factoren in je leven die je uit balans brengen. Daarnaast geeft hij les aan de Universiteit Maastricht. Tijdens de lezing zal hij in gaan op psychoses. Want wat is een psychose eigenlijk en wanneer krijgen mensen er een? Wilt u alvast meer weten over dit onderwerp, kijk dan vooral eens op deze pagina: https://hersenenzenuwcentrum.mumc.nl/aandoeningen/psychose/psychose

Prof. dr. Frans Verhey is psychiater en hoogleraar ouderenpsychiatrie aan het Maastricht UMC+ en directeur van het Alzheimer Centrum Limburg. Op de 2eavond van de Gezondheidsuniversiteit zal hij tijdens de lezing ingaan op dementie. Wist u dat dementie een verzamelnaam is voor ruim vijftig ziektes? 

De lezing op de derde avond wordt verzorgd door dr. Monique Bongaerts. Zij is verslavingsarts en specialist verslavingszorg bij Mondriaan. Daarnaast leidt ze ook toekomstige verslavingsartsen op. Wist u dat er in Nederland ongeveer 2 miljoen mensen verslaafd zijn of een middel misbruiken? 

Op de vierde avond (12 juni) zal drs. Anouk Geilen-van Hulst een lezing geven. Zij is gezondheidszorgpsycholoog in het Maastricht UMC+ en gespecialiseerd in eetstoornissen. Tijdens de lezing zal zij vooral ingaan op anorexia nervosa, een eetstoornis waar veel over in het nieuws is maar waar nog veel over te leren valt. 

Op alweer de vijfde en laatste avond van de reeks ‘Ik ben toch niet gek?!’ zal dr. Marijntje Tijssen de lezing verzorgen. Zij is psychiater met als aandachtsgebied ziekenhuispsychiatrie. Ze zal ingaan op stress en burn-out, erg actuele onderwerpen. Er wordt van alles en nog wat beweerd over burn-out, maar wat is er eigenlijk van waar? Wilt u alvast meer weten over dit onderwerp, kijk dan vooral eens op deze pagina: https://gezondidee.mumc.nl/burn-out-uitleg-en-symptomen

 

Wilt u meer weten over deze onderwerpen? Aanmelden kan direct online, klik dan hier, of via Studium Generale. Mail dan naar sg-lectures@maastrichtuniversity.nl of bel naar 043 388 53 07.

Houd ook onze Facebookpagina in de gaten voor updates!