Programma

Programma reeks 13

Na een lange zomervakantie is het nieuwe Gezondheidsuniversiteitsbestuur van reeks 13 druk bezig om weer een mooie reeks neer te zetten in november en december. De alweer 13e reeks zal in het teken staan van ‘Vergeten organen’. Hierbij komen de thema’s bloed, thymus, huid, galwegen/alvleesklier en blaas aan bod. De eerste avond is op 14 november. De overige avonden zijn op 21 & 28 november en 12 & 19 december. Let hierbij dus op dat er 5 december geen collegeavond is wegens pakjesavond.

Avond 1 – 14 november: Huid
De spreker op deze avond is dr. Nagtzaam. Hij is dermatoloog in het Maastricht UMC+ en onder meer gespecialiseerd in de behandeling van spataders. Tevens geeft hij onderwijs aan geneeskundestudenten en dermatologen in opleiding. Tijdens de lezing zal hij ingaan op de anatomie van de huid en hoe belangrijk de huid is voor uw gezondheid. Wilt u vast een voorproefje, kijkt u dan vooral eens naar het volgende filmpje: https://dermatologie.mumc.nl/actueel/mumc-tv/5557560340001-vijf-vragen-aan-dermatoloog-ivo-nagtzaam

Avond 2 – 21 november: Alvleesklier en galwegen
Op deze avond verzorgen niet één maar twee artsen de lezing geven, namelijk dr. Hoge en dr. Koek. Samen zullen ze een interactieve lezing geven over de alvleesklier en de galwegen. Beide zijn ze maag-darm-lever arts in het MUMC+. Dr. Hoge is gespecialiseerd in alvleesklieraandoeningen en dr. Koek in galwegaandoeningen. Samen zullen ze u dan ook precies kunnen uitleggen wat de link tussen de alvleesklier en de galwegen zijn en welke rol deze organen spelen bij uw gezondheid.  

Avond 3 – 28 november: Blaas
Op de derde avond zal dr. Berghmans ons alle ins en outs vertellen over de blaas. Hij houdt zich voornamelijk bezig met bekkenbodemproblemen en blaasproblemen zoals incontinentie in het Pelvic Carce Center van het Maastricht UMC+. Wilt u ook wel eens weten hoeveel liter de blaas eigenlijk op kan slaan en hoe het nu zit dat vrouwen eerder een blaasontsteking hebben dan mannen? Kom dan vooral een kijkje nemen bij reeks 13: ‘Vergeten organen’.

Avond 4 – 12 december: Thymus
Dr. Hochstenbag is longarts aan het Maastricht UMC+, maar zij zal het op avond 4 niet over de longen hebben, maar over de thymus. Zegt u dat wat? Dit orgaan wordt in de volksmond ook wel de zwezerik genoemd. De thymus is bij de geboorte aanwezig, maar krimpt steeds meer naarmate de puberteit vordert. Wilt u weten waarom en wat dit vergeten orgaan doet? Kom dan vooral een kijkje nemen bij deze lezing!

Avond 5 – 19 december: Bloed
Tijdens alweer de laatste avond van deze reeks staan we stil gestaan bij het laatste ‘vergeten orgaan’ namelijk ons bloed. Hier komt prof. dr. Schouten dan ook een interessant college over geven. Hij is hematoloog (bloedspecialist) in het Maastricht UMC+ en heeft het stamceltransplantatieprogramma van MUMC+ opgezet. Op deze avond zult u leren waar ons bloed eigenlijk allemaal uit bestaat, hoe de stolling werkt en hoe bloed bijdraagt aan onze gezondheid.

Houd ook onze Facebookpagina in de gaten voor updates! www.facebook.com/gezondheidsuniversiteit

Klik hier voor meer informatie over het inschrijven voor reeks 13.