Programma

Programma reeks 15

Na een geslaagde en drukbezochte reeks ‘Ik ben toch niet gek?!’ zijn wij als bestuur druk op zoek gegaan naar een nieuw thema voor de komende reeks. En het thema van de 15e reeks is ‘Hart en vaten - Houd ze in gaten!’. Tijdens de reeks gaan we in op zowel de anatomie en werking van hart en vaten en diverse hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct.

De spreker van de eerste avond (20 November) is Dr. M.G Compeer. Dr. Thijs Compeer is docent Anatomie & Embryologie aan de Universiteit Maastricht. Zijn expertise ligt op het gebied van hart en bloedvaten, van structuur en functie tot afwijking en behandeling. In zijn lezing introduceert hij u in het systeem dat uw gehele lichaam van bloed voorziet: waarom het een kloppend geheel vormt en hoe het werkt.

Op de tweede avond van reeks 15 van de Gezondheidsuniversiteit maken we kennis met dr. Bob Weijs. Hij is cardioloog aan het Maastricht UMC+ en gespecialiseerd in de behandeling van hartritmestoornissen. Hij zal u in zijn lezing meer vertellen over waarom een ogenschijnlijk gezond persoon toch plots een hartinfarct kan ontwikkelen; over waarom een simpel hartfilmpje zoveel informatie kan geven; en hij zal u een kijkje geven in de laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied.

De lezing van de derde avond wordt verzorgd door dr. Stefan Frerich. Hij is werkzaam als kindercardioloog in het Maastricht UMC en betrokken bij de diagnosestelling, de behandeling en het vervolg van patiënten met aangeboren hartaandoeningen.
In zijn lezing zal hij spreken over aangeboren structurele hartafwijkingen, hoe deze kunnen ontstaan, hoe deze zich bij een patiënt kunnen uiten en hoe deze kunnen worden behandeld.

Op de vierde avond zal prof. dr. Hans-Peter Brunner-La Rocca een lezing geven over hartfalen. Prof Brunner-la Rocca is werkzaam als cardioloog in het Maastricht UMC+ en gespecialiseerd in de behandeling van hartfalen.
Hij zal u in zijn lezing meer vertellen over waarom het herkennen en behandelen zo belangrijk is en hij zal u een kijkje geven in de laatste ontwikkelingen binnen zijn vakgebied.

Op de vijfde en laatste avond van de 15e reeks zal perifeer vaatlijden (vaatlijden in de benen) en lifestyle besproken worden. Op deze avond laten we u kennis maken met A. Hahnraths-Aarts, verpleegkundig specialist bij de vasculaire interne geneeskunde gespecialiseerd in de behandeling van risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk en cholesterolafwijkingen. Centraal hierbij staat het opstellen van een individueel cardiovasculair risicoprofiel en een persoonlijk behandelplan met speciale aandacht voor leefstijlverandering.Tijdens de lezing gaat Angèle Hahnraths-Aarts onder meer in op etalagebenen en de invloed van leefstijl als onderdeel van het behandelplan.

Wilt u meer weten over deze onderwerpen? Aanmelden kan direct online, klik dan hier, of via Studium Generale. Mail dan naar sg-lectures@maastrichtuniversity.nl of bel naar 043 388 53 07.

Houd ook onze Facebookpagina in de gaten voor updates!