Ondertussen zijn de voorbereidingen van de zevende reeks van de Gezondheidsuniversiteit in volle gang! De reeks start op 18 november 2015 en het thema is ‘Hormonen’
Hieronder leest u meer over de inhoud, sprekers en de opzet van de avonden.
Tijdens de 5 college-avonden komen verschillende aspecten van hormonen aan bod. Welke invloed hebben hormonen op onze bloeddruk, dag- en nachtritme en stress? Welke rol spelen ze bij de groei en ontwikkeling van een kind? Wat zijn de hormonale verschillen tussen mannen en vrouwen? Antwoorden op deze en andere vragen worden uitgebreid besproken.
Avond 1 – 18 november 2015
Thema: Inleiding in hormonen
Spreker: Dr. Frans van Nieuwenhoven, fysioloog
Onderwerpen die aan bod zullen komen: Wat zijn hormonen en hoe werken ze? Waar zijn hormonen voor nodig?
Avond 2 – 25 november 2015
Thema: Groei en ontwikkeling
Spreker: Dr. Andries Gilde, Medisch fysioloog, Vakgroep Fysiologie, Maastricht University en universitair docent medische fysiologie.
BSc: Medisch-biologisch laboratorium onderzoek, Hogeschool Utrecht.
PhD: Cardiovasculaire fysiologie, CARIM, Maastricht University
Actuele bezigheden: "Na mijn moleculair biologisch onderzoek naar de rol die nucleaire receptoren spelen in de hartspiercel ben ik overgestapt naar het onderzoek van onderwijs methoden voor het doceren van fysiologie onderwijs."
Quote: "Geen inspiratie zonder transpiratie"
Onderwerpen die aan bod zullen komen: Het groeihormoon en de schildklier, het hongerhormoon, de stofwisseling, zwangerschap.
Avond 3 – 2 december 2015
Thema: Geslachtshormonen
Spreker: Dr. Ron van Golde, gynaecoloog en voortplantingsgeneeskundige
Quote: Geslachtshormonen, we kunnen er niet zonder;
Geslachtshormonen: The Good, the bad and the Ugly.
Geslachtshormonen zijn van belang bij het ontstaan van een jongen of een meisje. In de puberteit zorgen de hormonen ervoor dat een jongen verandert in een man en een meisje in een vrouw. De belangrijkste functie van deze hormonen is het uiteindelijk kunnen voortplanten. Zij zijn daarom noodzakelijk voor het vormen van rijpe eicellen en zaadcellen. Dit zijn alle de goede functies van deze hormonen (THE GOOD). Echter, soms kunnen deze hormonen ook betrokken zijn bij het ontstaan van ziektes zoals borstkanker of kanker van de prostaat (THE BAD). Als er op enig moment in het leven teveel of te weinig aan geslachtshormonen aanwezig zijn dan kan dit leiden tot een verminderde vruchtbaarheid, maar bijvoorbeeld ook tot botontkalking of overmatige beharing bij vrouwen (THE UGLY). In deze lezing wordt u meegenomen in de "circle of life" en hierbij worden de verschillende functies van de geslachtshormonen toegelicht.
Onderwerpen die aan bod zullen komen: Het vrouwelijke en het mannelijke hormoon, hormonale afwijkingen en ziekten.
Avond 4 – 9 december 2015
Thema: Homeostase
Spreker: Dr. Patricia Stassen
Onderwerpen die aan bod zullen komen: Regeling glucose- en mineraalhuishouding, insuline, glucagon, stress, bloeddruk regeling.
Avond 5 – 16 december 2015
Thema: Sport en doping
Spreker: Douwe de Boer, dopingexpert
Douwe de Boer heeft gestudeerd in Groningen en is vanaf 2004 werkzaam in het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Hij is werkzaam als doping expert, 'Sport Drug Testing consultant' en biochemist.
Onderwerpen die aan bod zullen komen: Doping, epo, spierkracht
Opzet van de avonden
De avonden zullen plaatsvinden op woensdag 18 en 25 november, en 2, 9, en 16 december telkens van 19:00-21:30 uur. We vragen u op tijd aanwezig te zijn, zo’n 15 minuten van te voren, zodat we om 19:00 uur kunnen starten.
Om 19.00 begint de avond met een lezing van ongeveer 60 minuten door een inhoudsdeskundige.
Na de lezing volgt een informatiemarkt. Hier zullen studenten een aantal stands bemannen waar u langs kunt lopen. De studenten geven uitleg over de verschillende onderwerpen en natuurlijk kunt u vragen stellen. Tijdens de informatiemarkt kunt u ook van de gelegenheid gebruik maken om een kop koffie te drinken of een gezonde snack te nuttigen.
Na 30 minuten op de informatiemarkt, wordt de avond afgesloten met een onderwijsgroep. Iedere avond zult u met een vaste groep van 10 deelnemers de avond nabespreken onder leiding van een student. Wat heeft u gezien? Wat is er nog onduidelijk? Deze en andere vragen kunt u samen met uw onderwijsgroep bespreken.
De avonden zijn om 21.30 uur afgelopen.
Alle colleges vinden plaats in de Maastrichtzaal, Universiteitssingel 40 Maastricht, van 19.00 - 21.30 uur. U kunt parkeren in de parkeergarage van Universiteitssingel 40, vanaf daar zal er verdere bewegwijzering zijn. Het gebouw is rolstoeltoegankelijk. Onder het kopje algemeen vindt u meer informatie over parkeren, route en contact.